Верховна Рада України прийняла закон, яким спрощено порядок виїзду неповнолітніх дітей за кордон.

Те чого довго чекали багато українських дітей, стало реальністю. У вівторок 230 народних депутатів підтримали законопроект №8296, яким вносяться зміни до ряду законів України та визначаються нові можливості для закордонних подорожей для неповнолітніх громадян України, що проживають з одним із батьків.

Документом встановлено нові правила виїзду дітей за кордон у випадках коли батьки розійшлися і за рішенням суду або висновком органів опіки неповнолітня дитина проживає з одним із батьків.

Зокрема, тому з батьків, з ким постійно проживає дитина, не потрібно отримувати згоду від другого якщо:

  • термін запланованої мандрівки становить менше 1 місяця;
  • термін подорожі перевищує 1 місяць, але другий з батьків має заборгованість з виплати аліментів за 4 місяці і більше, що підтверджується відповідною довідкою. У випадках, коли мова йде про дітей-інвалідів або тих, хто має важкі недуги, такий термін заборгованості скорочується до 3 місяців.

З іншого боку, той із батьків з ким дитина постійно не живе, має отримувати нотаріальну згоду від іншої сторони. Якщо у її видачі буде відмовлено, то є можливість отримати такий дозвіл через суд. Проте подавати відповідну позов можна лише, якщо немає заборгованості зі сплати аліментів.

Закон набуде чинності через місяць після публікації в офіційних виданнях. Проте спочатку його має підписати президент.

Нажаль в законі нічого не згадується про благополучні сім’ї в яких дитина проживає з обома батьками. Для таких родин – нічого не змінилося. Якщо у закордонну подорож з дитиною збереться хтось один з батьків, то другий повинен надавати нотаріально завірений дозвіл.

Нагадаємо, незалежно від того з ким їде дитина, вона повинна мати біометричний закордонний паспорт. Його можна оформити навіть новонародженим. Єдине, на що варто звернути увагу – «дитячий» закордонний паспорт має трохи менший термін дії, ніж звичайний. Строк дії паспорту для дітей віком до 16 років – 4 роки, для решти громадян – 10 років з дня видачі.